Lesson 7 Section 3 THE MEANING OF SUBTRACTIONMental calculation:




Example 1. 64 + ? = 100 Solution. We must get into the 90's. 64 + 30 brings us to 94. Plus 6 is 100. 64 + 36 = 100 36 is called the complement to 100 of 64 because 36 completes 64 to make 100. Notice that the tens digits, 6 + 3, add up to 9 tens  they bring us to the 90's. While the ones digits, 4 + 6, add up to 10. Example 2. In a recent election, 58% voted for Smith. What percent did not vote for Smith? Answer. 100% is the whole. (Lesson 3, Question 5.) So the question is, 58 + ? = 100 58 + 40 brings us to 98. Plus 2 is 100. 42% did not vote for Smith. Again, the tens digits, 5 + 4, add up to 9 tens  that brings us to the 90's; while the ones digits, 8 + 2, add up to 10. Example 3. How much is 104 − 86? Technique. First, complete 100: 86 + 14 will bring us to 100. Plus 4 is 104. Thus the distance between 86 and 104 is 14 + 4 = 18. Example 4. Mark Twain was born in 1835 and died in 1910. How old was he when he died? Answer. Jump first to the century mark. Say, "1835 plus 65 is 1900, plus 10 is 1910. He was 75." (65 + 10) Example 5. How many years passed between the discovery of America in 1492 and the signing of the Declaration of Independence in 1776? Solution. What must we add to 1492 to get 1776? 1492 + 200 brings us to 1692. Plus 8 is 1700. Plus 76 is 1776. 208 + 76 = 284 years Rounding off What is an easy way to subtract 95 from 261? 261 − 95 = ? Rather than subtract 95, subtract 100. To do that, we must add 5 to 95. Therefore to preserve the difference  which is the distance between the two numbers  we must also add 5 to 261: 261 − 95 = 266 − 100 = 166. The distance from 95 to 261 is equal to the distance from 100 to 266. In subtraction, if we add the same number to both terms, Look: The difference between those two numbers is 3. If we add the same number to both   the difference is still 3. And the difference will not change if we subtract the same number from both. The difference is 3. Example 6. A woman who was born in 1752 died in 1814. How old was she when she died?
 on subtracting 2 from both. "1750 plus 50 is 1800, plus 12 is 1812." She was 62. We state the following for adding to both numbers. But the rule is also valid if we subtract from both. 

 
Example 7. 674 − 19 Add 1 to both 19 and 674. Say, Example 7. "675 minus 20 is 655." Example 8. 85 − 38 Add 2 to both numbers. Example 8. "87 − 40 = 47." Or, if we add only to 38, then Example 8. "85 − 40 = 45, plus 2 is 47." Example 9. The cents in the smaller number are less. 8.73 − 3.29 29 cents is less than 73 cents. In this case, subtract the cents first. Round off to 30 cents and say, "74 minus 30 is 44. 5.44." (8− 3 = 5.) Example 10. The cents in the smaller number are more. $48.00 − $15.90 90 cents are more than no cents. In this case, round off to the next whole dollar. Say, "$48 − $16 is $32, plus 10 cents is $32.10." Example 11. 9.10 − 2.79 Round off to the next whole dollar  by adding the complement to 100 of the 79 cents. "9.10 minus 3.00 is 6.10, plus 21 cents is 6.31." 21¢ is the complement to 100 of 79¢. Example 12. How much is $115 less 10%? Solution. 10% of $115 is $11.50. (Lesson 4.) Therefore say, "$115 minus $12 is $103; plus 50 cents is $103.50." Example 13. You have $374.12 in your checking account, and you write a check for $48.70. What is your new balance? Answer. Speak "$374.12 minus 50 dollars is $324.12, plus $1.30 is $325.42." Faster than a calculator Please "turn" the page and do some Problems. or Continue on to the next Lesson. Introduction  Home  Table of Contents Please make a donation to keep TheMathPage online. Copyright © 2016 Lawrence Spector Questions or comments? Email: themathpage@nyc.rr.com 