Lesson 10 HOW TO MULTIPLY WHOLE NUMBERS




"7 times 8 is 56." Write 6, carry 5. "7 times 2 is 14, plus 5 is 19." Write 9, carry 1. "7 times 6 is 42, plus 1 is 43." Write 43. That is, 7 × 628 = 4396. Why can we repeatedly add 628 in that way? Because we have distributed 7 to the Tens, Ones, Hundreds of 628, and then added those partial products: When the multiplier has more than one digit   follow the same procedure for each digit. When we multiply by 3 tens, the product is 1884 tens. It is not necessary to write 18840. (Lesson 2.) Simply begin the 4 of 1884 in the tens column. When we multiply by 2 hundreds, the product is 1256 hundreds, and so we write 6 in the hundreds column. We can state the rule as follows: 



Anticipating the next Question, if there were decimal points   the multiplication would proceed in exactly the same way. In the answer, we would then separate as many decimal digits as there are in the two numbers together; in this case, three.
On multiplying by 7 ones, write 2 in the ones column. On multiplying by 3 tens, write 8 in the tens column  because the partial product 288 means 288 tens. The student should be able to calculate each partial product mentally by distributing from left to right. We have indicated that above. Example 2. Multiply 45 × 236. It does not matter which number you choose as the multiplier, that is, to place on the bottom. However it is more efficient to choose 45 because then there will be only two multiplications rather than three. Example 3. 0's within the multiplier.
On multiplying by 8 ones, write 6 in the ones column. Any number times 0 is 0, therefore it is not necessary to write anything in the tens column. On multiplying by 3 hundreds, write 1 in the hundreds column. It is not necessary to write rows of 0's. They add nothing to the product. We are now about to see that we can do arithmetic only with whole numbers  and then correctly place the decimal point. 

 
Example 4. .2 × 6.03 Solution. Ignore the decimal points. Simply multiply 2 × 603 = 1206 Now we must place the decimal point. Together, .2 and 6.03 have three decimal digits. (Lesson 4, Problem 11.) Therefore, starting from the right, separate three digits: 1.206 When we ignore a decimal point, we have in effect moved the point to the right: 6.03 → 603 We have multiplied by a power of 10. (Lesson 4, Question 2.) To name the right answer, then, we Example 5. .04 × .011 Solution. When we ignore the decimal points  04 × 011  then those are leading 0's. They add nothing to the value. Simply multiply 4 × 11 = 44. Now, .04 and .011 together have five decimal digits. Therefore the product will have five decimal digits  it will look like this: ._ _ _ _ _ Here is the product: .0 0 0 4 4 Example 6. 200 × .012 Solution. Ignore the decimal point. Multiply 200 × 12 = 2400 Again, to multiply whole numbers that end in 0's, first ignore the 0's, then replace them. (Lesson 9, Question 2.) But replace only the 0's on the end of whole numbers. Do not replace the 0 of .012 Now separate three decimal digits (.012): 2.400 = 2.4 



6 × 45 = 6 × 40 + 6 × 5 = 240 + 30 = 270. On separating two decimal digits: 6% of $45 is $2.70. That, in any event, is what we would do if we changed 6% to .06 (Lesson 4), and multiplied .06 × 45; that is, if we took 6 hundredths of 45. (Lesson 27.) Equivalently, since 1% of $45 is $.45 (Lesson 4), then 6% will be 6 times 1%, that is, 6 × .45. Note: Because of the order property of multiplication, 6% of $45 = 45% of $6. For example, since 50% means half: 24% of 50 = 50% of 24 = 12. Example 7. How much is 9% of $84? Solution. Multiply 9 × 84, then separate two decimal digits. On distributing 9 to 80 + 4: 9 × 84 = 720 + 36 = 756. 9% of $84 is $7.56. Example 8. How much is 3% of $247? Solution. 3 × 247 = 600 + 120 + 21 = 741. 3% of $247 is $7.41. Example 9. How much is 11% of $76? Solution. 11 × 76 = 760 + 76 = 836. (Lesson 9.) 11% of $76 is $8.36. These are simple problems that do not require a calculator. For more such simple problems, see Lesson 29. To learn how to do percent problems with a calculator, see Lesson 14. What is "1 square foot"? 1 square foot is a square figure in which each side is 1 foot. We abbreviate "1 square foot" as 1 ft². 1 foot (1 ft) is a unit to measure length. When it is the unit of length, then 1 square foot (1 ft²) is the unit of area. And similarly for any unit of length and the corresponding unit of area. Now here is a rectangle whose base is 3 cm and whose height is 2 cm. What do we call the small shaded square? Since each side is 1 cm, we call it "1 square centimeter." And we can see that the entire figure is made up 2 × 3 or 6 of them In other words, the area of that rectangle  the space enclosed by the boundary  is 6 square centimeters: 6 cm². If the rectangle were 3 by 3  that is, if it were a square  then it would be made up of 9 cm². If it were 3 by 4, the area would be 12 cm². And so on. In every case, to calculate the area of a rectangle, simply multiply the base times the height. Area = Base × Height When the length is measured in centimeters, the area is measured in square centimeters: cm². And similarly for any unit of length. We have illustrated this with whole numbers, but it will be true for any numbers. If the base is 12 in, and the height is 6.5 in, then to find the area, multiply 12 × 6.5 Now, 12 × 65 = 10 × 65 + 2 × 65 = 650 + 130 = 780. Therefore on separating one decimal digit (6.5): Area = 78 in². Problem 1. 1 yd = 3 ft. 1 square yard is composed of now many square feet? To see the answer, pass your mouse over the colored area. 9 square feet. Problem 2. The price of a carpet is $50 a square yard. What is the approximate price of a carpet that is 5 ft by 7 ft? Approximately $200. The area of the 5 by 7 carpet is 35 square feet. A square yard is 9 square feet. That carpet is approximatly 4 square yards. Therefore the price is approximately 4 times $50, which is $200. The order property Let us return to the order property of multiplication (Lesson 9): If two numbers multiply one another, then the numbers produced For example, if the two numbers are 32 and 5, then if we repeatedly add 32 five times, we will get the same number as when we add 5 thirtytwo times. 32 + 32 + 32 + 32 + 32 = 5 + 5 + 5 + . . . + 5 + 5. We could prove that without naming the product. But to take a simpler example, let the two numbers be 3 and 4. Then Three 4's = Four 3's. And we do not mean that each one is 12. Look at this figure: The first column on the left, let us say, is made up of 4 cm². The entire rectangle is made up of 3 such columns. It is made up of 3 × 4 cm². But corresponding to each cm² in the first column, there is one in each of the columns that follow. Therefore, looking at the rows, the rectangle is made up of 4 × 3 cm². In other words, 4 × 3 cm² = 3 × 4 cm². If we add 3 cm² four times we will get the same result as when we add 4 cm² three times  and to know that we did not need to know that 3 × 4 = 12. That is is the order property of multiplication. * You sometimes see 3 cm × 4 cm = 12 cm², which to be honest make no sense. The multiplier (on the left) shows the number of times to repeatedly add the multiplicand (on the right). Therefore the multiplier must always be a pure number. Please "turn" the page and do some Problems. or Continue on to the Next Lesson. Introduction  Home  Table of Contents Please make a donation to keep TheMathPage online. Copyright © 2017 Lawrence Spector Questions or comments? Email: themathpage@nyc.rr.com 